Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko požaduje od Ruska prodloužení provozu MiGů

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Slovensko jedná s Ruskem o prodloužení provozu dosluhujících stíhaček MiG-29. V televizi Markíza to potvrdil předseda Slovenské národní strany Anton Danko, která má ve vládě na starosti mimo jiné resort obrany. Staré stíhačky mají vydržet do pořízení strojů západní výroby. Ty si ale Bratislava ještě nevybrala.

"Je pravda, že musíme ještě prodloužit používání MiGů, než dorazí nová letadla," řekl Danko podle serveru Pravda.sk. Ten připomněl, že stávající smlouva na zajištění provozu ruských strojů platí do roku 2019. Bratislava podle analytika Jaroslava Nadě nyní jedná o jejím prodloužení o dalších pět let, což prý vyjde na 250 milionů eur (asi 6,4 miliardy Kč).

"Co je na tom špatného?" divil se Danko kritice a zdůraznil, že každý zodpovědný stát využije až do konce letadla, "která ještě lítají".

Slovenské ministerstvo obrany, v jehož čele stojí Peter Gajdoš (SNS), k plánům na pořízení švédských stíhaček Gripen připadalo i možnost nákupu amerických strojů F-16. Soutěž mezi americkým a švédským strojem má podle Danka zajistit, že slovenská armáda dostane "nejlepší letadlo za nejlepší cenu".

Témata:  Slovensko Rusko MiG 29

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.