Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka, která pobodala německého policistu, jednala na příkaz Islámského státu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Safia S., 15letá dívka německo-marockého původu, 26. února pobodala policistu. Vyšetřovatelé se od té doby snažili zjistit, zda šlo o teroristický čin. Německý zpravodajský server Deutsche Welle nyní varuje, že nové důkazy tomu nejen nasvědčují, ale zároveň také naznačují, že dívka jednala přímo na příkaz skupiny Islámský stát (IS).

Nové důkazy – konkrétně zprávy z chatu – naznačují, že Safia přes chat komunikovala s jiným islamistou v Hanoveru. Ze záznamů tohoto chatu vyplývá, že dívka se během svého výletu do Turecka, který podnikla v lednu, setkala s členy IS.

Původně se chtěla sama vydat bojovat po jejich boku v Sýrii, nakonec ale došlo ke „změně plánů" - členové IS ji totiž požádali, aby se vrátila do Německa a „překvapila bezvěrce".

„Řekli mi, že to bude výhodnější," napsala podle serveru dívka a dodala, že to bude „skutečná legrace". V chatu také psala o „mučednické operaci".

Dívka se tedy se svou matkou vrátila zpět do Německa a krátce po svém návratu kuchyňským nožem napadla na hlavním hanoverském nádraží policistu. Bodla ho zezadu do krku, čímž mu způsobila život ohrožující zranění, muž ale díky operaci nakonec útok přežil.

Server také varuje, že podle výpisu chatu dívka s IS sympatizovala již delší dobu. O listopadových útocích v Paříži uvedla, že to byl její „oblíbený den", protože „naši lvi byli v Paříži v akci".

Mluvčí státního žalobce reportérům potvrdila, že existují podezření ohledně možného přímého rozkazu ze strany členů IS, je ale podle ní zatím ještě příliš brzy na činění finálních závěrů. Právník dívky toto obvinění odmítl.

Témata:  Německo Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy