Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci zabili na hranici s Pásmem Gazy dva Palestince

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás
Foto: washingtonpost.com

Jeruzalém - Izraelští vojáci dnes zastřelili dva Palestince a jednoho postřelili u hranice s palestinským Pásmem Gazy. Podle armády trojice hranici narušila a dostala se na izraelské území. Od konce března, kdy na hranici Palestinci začali demonstrovat, zahynulo přes 40 účastníků protestů.

Palestinské zdravotnické zdroje tvrdí, že Izraelci dnes na trojici stříleli tankovými a kulometnými střelami. Podle těchto zdrojů mohli být Palestinci "příliš blízko" hranice.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvádí, že od 30. března, kdy demonstrace začaly s cílem vynutit si návrat palestinských uprchlíků, přišlo o život 42 Palestinců. Protesty mají pokračovat nejméně do půlky května.

Izrael byl kritizován za nasazení nepřiměřené síly. Jeho politici a armáda tvrdí, že vojáci brání státní hranici a komunity žijící v její blízkosti. Vojáci prý střílí jenom na útočníky nebo ty, kdo se snaží rozmístit nálože. Podle Izraele se za masovými protesty chce ukrýt radikální hnutí Hamás a útočit přes hranici na Izrael.

Hamás pohrozil odvetou za sobotní incident. Při explozi v centru Pásma Gazy zahynulo šest jeho členů a hnutí z akce obvinilo Izrael. Podle izraelských zdrojů šlo zřejmě o nehodu při manipulaci s výbušninou. Izraelská armáda účast na zabití šestice popřela. Dnes dopoledne Hamás oznámil, že Izrael za tuto akci zaplatí.

Palestinská média původně sobotní výbuch popsala jako "pracovní nehodu". Hamás ale později sdělil, že skupina, v níž byli i dva velitelé Hamásu, zemřela při "zneškodňování výzvědného zařízení, které Izrael umístil v Gaze".

Témata:  Izrael Izraelská armáda Palestina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy