Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné podvody? Brusel si posvítí na praktiky, které jsou rozšířené i v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AMTS

Brusel - Na podvody s přetočenými tachometry se má zaměřit Brusel. Kvůli nim vzniká ročně škoda až devět miliard. Přetočený tachometr se přitom týká až poloviny ojetin ze zahraničí.

Tato šokující data uvedli ve své zprávě europoslanci z výboru pro dopravu, kteří vyzvali Evropskou komisi k tomu, aby zakročila. Kvůli fíglům s najetými kilometry vzniká škoda pohybující se ve výši pět až devět miliard eur ročně.

"Je nepřijatelné, aby se lidé, kteří si v Evropě kupují auto, stávali oběťmi podvodů," uvedl lucemburský europoslanec Georges Bach. Podle něj je řešením vytvoření databáze a pečlivé zaznamenání najetých kilometrů. 

Problém s přetočenými tachometry řeší i Česko, kde se prodá až 700 ojetin ročně. Přitom hodnota na tachometru je kromě stáří vozu a jeho vizuálního stavu důležitým faktorem pro určení ceny vozidla. Přesto jde o údaj zavádějící, právě pro snadnou manipulovatelnost s tachometrem.

Proti záměrné úpravě údajů o ujetých kilometrech se dá samozřejmě bránit a to i v rámci českého, občanského práva. Jedná se o tzv. institut vady předmětu koupě a práva z vadného plnění. V českém právu se trestní postižení za stáčení tachometru datuje do roku 2014, kdy bylo vydáno několik soudních rozsudků, kriminalizujících stáčení tachometru.

Asi nejznámější je rozhodnutí Nejvyššího soudu z června 2014, kdy byl muž shledán vinným ze spáchání trestného činu podvodu, když prodal automobil Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379 tisíc s tím, že má najeto 171 tisíc kilometrů, i když vůz předtím koupil v zahraničí s vědomím, že má ujeto 340 tisíc kilometrů.

Počítadlo ujetých kilometrů tak bylo stočeno skoro o polovinu a prodávající se tak obohatil o 169 tisíc korun. Muž byl pak odsouzen k trestu odnětí svobody jednoho roku, i když mu byl výkon trestu podmínečně odložen na osmnáct měsíců.

České ministerstvo dopravy už připravuje novelu zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, podle které by automobily s přetočeným tachometrem mohly přijít o technický průkaz. Novela je ovšem stále ve fázi příprav a zatím naposledy se k ní vyjádřil ministr Dan Ťok letos v lednu v rozhovoru pro deník Právo.

„Kolegové mi říkají, že to není potřeba, protože už teď může přetáčení tachometru spadat pod trestný čin podvodu, když se prokáže, že se tím někdo obohatil. S ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) ale proberu, zda by to nemělo být definováno přesněji. Aby už samotné přetočení tachometru bylo kvalifikováno jako příprava trestného činu," uvedl Právu Ťok.

Témata:  EU automobilový průmysl auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy