reklama

Podle předběžných údajů Harírího strana přišla o pět křesel v Bejrútu, kde měl Harírí dosud nejvíc stoupenců. Podle agentury AP to svědčí o tom, že Libanonci ztrácejí víru v Harírího stranu v době stagnující ekonomiky a potíží, které Libanonu přináší dlouhý konflikt v sousední Sýrii.

Harírí ale bude mít přesto největší sunnitský blok v parlamentu, takže je víc než pravděpodobné, že zůstane premiérem a bude sestavovat nový kabinet. Půjde podle očekávání znovu o vládu národní jednoty, která zahrne i Harírího oponenty z Hizballáhu.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett k výsledku voleb v Libanonu řekl, že pro Izrael se napříště Libanon rovná Hizballáh a že Izrael nebude v případě budoucí války dělat rozdíl mezi touto skupinou, nepřátelskou vůči Izraeli, a státem Libanon. "Izrael připíše státu Libanon zodpovědnost za jakoukoli akci, kterou proti němu Hizballáh vyvolá z libanonského území," oznámil Bennett.

Izrael, stejně jako Spojené státy, řadí Hizballáh k teroristickým skupinám, v Evropské unii je za teroristické považováno jen vojenské křídlo této organizace. Hizballáh je jedním z hlavních spojenců syrské vlády a členové jeho ozbrojené složky bojují po boku syrské armády.