Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemen: nálet na ulici v Saná zabil nejméně šest lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Nejméně šest mrtvých a 30 zraněných si vyžádaly dnešní nálety na rušnou centrální část jemenské metropole Saná. Letadla zasáhla také prezidentský palác, který využívají šíitští povstalci, kteří od roku 2014 mají Saná pod kontrolou. Uvedla to agentura AP. Zatím není jasné, zda jsou mezi oběťmi i vůdci šíitů. O útoku informovala televizní stanice povstalců Al-Masíra.

Svědci agentuře AP sdělili, že údery byly mimořádně silné a že po nich zůstala na ulicích těla několika mrtvých civilistů. Na místo přijely sanitky a odvážely zraněné.

Jemenská válka začala v roce 2014, kdy šíité, obývající tradičně jemenský sever, začali postupovat na jih a zabírat další jemenské zemí. Na stranu jemenské vlády, která se dočasně uchýlila do Saúdské Arábie, se v roce 2015 postavila arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Následky náletů, při nichž často umírají i civilisté, se v Jemenu připisují Rijádu. Za povstalci stojí Írán.

Terčem dnešního náletu byl prezidentský palác, v jehož blízkosti jsou úřady, hotel, banka a obchody. Nedaleko je také sídlo centrální banky. Letadla se objevila nad městem Saná několik hodin po raketovém útoku ze severního Jemenu na jih Saúdské Arábie. Rakety mířily na obydlené území, avšak saúdskoarabská protivzdušná obrana je zničila. Nejde o první útok tohoto druhu a Rijád tvrdí, že šíity raketami vyzbrojuje Írán.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy