Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropané proti USA: Francie, Německo a Británie dohodu s Íránem nevypoví

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Berlín/Washington - Německo nevidí důvod pro vypovězení jaderné dohody s Íránem a udělá vše pro to, aby smlouva dál platila. Po schůzce s francouzským ministrem zahraničí Jeanem-Yvesem Le Drianem to dnes uvedl jeho německý protějšek Heiko Maas. Francie, Německo a Británie budou podle francouzského ministra pokračovat v jaderné dohodě bez ohledu na to, jak se rozhodnou Spojené státy. I britský ministr zahraničí Boris Johnson dnes vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby od dohody neodstupoval.

"Stále si myslíme, že ta dohoda dělá svět bezpečnějším, bez ní by byl méně bezpečný," uvedl Maas na tiskové konferenci v Berlíně. V případě, že Spojené státy od smlouvy odstoupí, se Berlín podle Maase obává zejména vyostření situace.

"Jsme odhodláni tu dohodu zachránit, protože chrání před šířením jaderných zbraní a je tím správným způsobem, jak Írán zastavit, aby nezískal jadernou zbraň," řekl šéf francouzské diplomacie.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson zahájil už v neděli dvoudenní návštěvu USA a sejde se kromě jiného s viceprezidentem Mikem Pencem a Trumpovým bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem. Svou výzvu adresovanou prezidentu Trumpovi zveřejnil v článku, který vyšel v listu The New York Times.

"Ta dohoda má určitě své slabiny, ale já jsem přesvědčen, že je lze napravit. Británie spolu s Trumpovou administrativou a německými a francouzskými spojenci na tom pracuje," stojí v Johnsonově příspěvku. Pokud Washington od dohody odstoupí, vydělá na tom podle Johnsona pouze Írán.

"Ze všech možností, jež máme k dispozici, abychom zajistili, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň, má tato dohoda nejméně nevýhod," tvrdí britský ministr.

Trump se musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín vyprší 12. května. Při minulém vyjádření řekl, že účast Spojených států na této dohodě příště neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny. Trump je dlouhodobý kritik tohoto dokumentu, který byl vyjednán za administrativy jeho předchůdce Baracka Obamy. Nynější americký prezident stejně jako Izrael tvrdí, že dohoda Íránu nezabrání, aby se v budoucnu jaderně vyzbrojil.

Johnson, který se podle agentury Reuters za svého pobytu v USA s Trumpem osobně nesejde, dohodu přirovnal k "poutům" a napsal, že nevidí žádnou výhodu v tom nyní tato pouta Íránu sundat.

Témata:  Francie Německo Velká Británie Evropa

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy