reklama

Šíitští Húsíové, kteří kontrolují metropoli Saná, s vakcinací nesouhlasí a WHO jim připisuje zdržení kampaně.

Od listopadu 2016 se cholerou v Jemenu mohl nakazit až milion lidí a 2275 osob nemoc zabila, uvádí WHO.

Vakcinace byla v neděli zahájena ve čtyřech čtvrtích jihojemenského pobřežního města Aden. Orální vakcínu by tam mělo dostat celkem 350.000 lidí. Lékaři se však obávají, že při nadcházejícím období dešťů se může cholera v Jemenu dále šířit.

"Plánujeme vakcinaci obyvatel všech rizikových oblastí a stále o tom vyjednáváme s úřady na severu země a v Saná," uvedl Michael Ryan z WHO s tím, že organizace je připravena zahájit vakcinaci, ale zatím nemá veškerá povolení.

Podle WHO je vakcinace zaměřena na čtyři miliony lidí v rizikových oblastech.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit své domovy. Jemenské zdravotnictví bylo v konfliktu prakticky zničeno, stejně jako značná část infrastruktury.

Loni v červnu mělo být do Jemenu skrze WHO doručeno milion dávek vakcín proti choleře. Nakonec ale z plánů sešlo z technických a logistických důvodů a vakcíny byly převezeny do Jižního Súdánu.

V současnosti probíhá v pěti afrických zemích dosud největší vakcinační kampaň zacílená na více než dva miliony lidí, uvedla WHO s tím, že se opatření týká Zambie, Ugandy, Malawi, Jižního Súdánu a Keni.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.