Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý soud zakázal ženám vyučovat s muslimským šátkem

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Vyučovat s muslimským šátkem na hlavě je v berlínských školách zakázáno. Vyplývá to z rozsudku pracovního soudu německého hlavního města, o kterém dnes informoval list Der Tagesspiegel. Soud svým rozhodnutím zamítl žalobu učitelky, podle které zákon zakazující předstoupit před žáky s šátkem na hlavě porušuje její právo na svobodu vyznání.

Berlín, který je kromě hlavního města také jednou z šestnácti spolkových zemí Německa, má takzvaný zákon o neutralitě, podle kterého by policisté, učitelé a zaměstnanci justice neměli nosit v práci výrazné náboženské symboly. Pracovní soud v dnešním rozsudku uvedl, že zákon není podle jeho názoru v rozporu s ústavou. Zároveň upozornil, že učitelka při nástupu na základní školu souhlasila, že nebude šátek na hlavě v práci nosit.

V roce 2015 přitom německý ústavní soud zrušil zákon spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, který zakazoval nošení muslimských šátků. Plošný zákaz by podle něj byl v rozporu se svobodou vyznání.

Učitelka, která si na berlínský zákon stěžovala, se může proti dnes zveřejněnému rozsudku odvolat. "Je pravděpodobné, že se (stěžovatelka) proti verdiktu odvolá a případem se bude zabývat soud vyšší instance," řekl dnes mluvčí berlínského pracovního soudu Martin Dressler.

Témata:  Německo školství muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.