Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci zatkli dalších 65 lidí kvůli puči z předloňska

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecká policie dnes zadržela dalších 65 lidí kvůli jejich údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož příznivce Ankara viní z předloňského pokusu o převrat. Úřady vydaly zatykače na celkem 96 osob, z nichž 91 slouží ve vojenském letectvu, informovala agentura Reuters.

Policie vede zátah především v západotureckém městě Izmir, po podezřelých ale pátrá také v 15 provinciích.

Po neúspěšném pokusu části armády o převrat v červenci 2016 turecké úřady zintenzivnily pronásledování údajných příznivců hnutí Fethullaha Gülena, který žije v USA a jehož vydání Ankara zatím neúspěšně požaduje.

Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi. Ve vězení je nyní v Turecku podle novinářské asociace i na 150 novinářů, řada z nich je obviněna z podpory teroristické skupiny. Tou má prokuratura na mysli Gülenovo hnutí.

Témata:  Turecko Fethullah Gülen Recep Tayyip Erdogan vojenský puč věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy