Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim na návštěvy léta, jeho otec se letadel k smrti bál

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Soul - Na rozdíl od svého otce, který se bál létání, se severokorejský vůdce Kim Čong-un tento týden vypravil do čínského přístavu Ta-lien na setkání s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem letecky. Stal se tak prvním vládcem KLDR po 32 letech, který letěl do zahraničí, napsala agentura AP.

Od nástupu do úřadu koncem roku 2011 Kim několikrát cestoval letadlem v severokorejském vnitrozemí. Jeho nejnovější zahraniční cesta, která Kima nezavedla příliš daleko od hranic KLDR, se uskutečnila před plánovaným summitem Severní Koreje a Spojených států.

Chtěl Kim svým letem otestovat kapacitu stroje, protože by se jeho vrcholná schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem mohla konat v Singapuru? Nebo chtěl Kim ukázat, že se liší od svého otce, který byl pověstný svým odporem k létání? Anebo snad byly záležitosti k jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem tak naléhavé, že vylučovaly časově náročnou jízdu vlakem, kterou severokorejský diktátor podnikl v březnu, když jel za čínským prezidentem do Pekingu?

Kimovo oficiální letadlo je upravenou verzí sovětského letounu Iljušin Il-62. Severní Korea jej nazývá Čchamme-1, v překladu jestřáb lesní, což je severokorejský národní pták.

Podle jihokorejských médií je letadlo schopno dosáhnout maximální rychlosti 900 kilometrů za hodinu a vejde se do něj asi 200 lidí. Maximální dolet se odhaduje na 9200 kilometrů; tak dalekou cestu ale tento stroj prý nikdy nepodnikl.

Podle některých expertů jedním z důvodů, proč si KLDR očividně přeje, aby se summit Kima s Trumpem konal v severokorejské metropoli Pchjongjangu, je fakt, že Kimovo letadlo by nemuselo být schopno doletět na tak vzdálená místa, jako jsou Švýcarsko, Švédsko či Washington.

Témata:  Severní Korea Kim Un-Čong letectví a letadla Kim Čong-il

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.