reklama

Madrid - V několika španělských městech se dnes opět konaly demonstrace proti násilí na ženách a proti patriarchálnímu smýšlení ve španělské společnosti. Studentské organizace také vyzvaly ke stávce. Informoval o tom server eldiario.es. Vlnu protestů spustil před dvěma týdny verdikt soudu v Pamploně nad skupinou mužů, kteří společně sexuálně zneužili osmnáctiletou dívku. Soud je sice poslal do vězení, ale neuznal jejich činy jako znásilnění, což mnozí kritizují.

Několik tisíc žen a dívek se dnes v poledne zúčastnilo pochodu centrem Madridu, velkou část z nich tvořily studentky. Nesly řadu transparentů, mimo jiné s nápisem "Není to zneužití, ale znásilnění" a volaly různá hesla, například "Vy machisti jste teroristi".

"Chci jít i večer po ulici sama a nemuset se bát," řekla jedna z účastnic demonstrace v Madridu, šestnáctiletá Talia. Spolu s ní vyšly do ulic i mladší, patnáctileté nebo čtrnáctileté dívky. Pochodu se účastnili i chlapci. "Je třeba změnit výchovu ve škole. I někteří učitelé jsou machisti, a to nás pak ovlivňuje," uvedl patnáctiletý Álvaro.

Studentské demonstrace proti násilí na ženách se dnes konaly například i v jihošpanělské Seville, v Barceloně, Valencii či Pamploně.

Právě v navarrské Pamploně vynesl 26. dubna soud verdikt, který odstartoval vlnu demonstrací. Pětici mladých mužů, kteří před dvěma lety při oslavách svátku svatého Fermína v Pamploně společně několikrát sexuálně zneužili dívku, odsoudil k devíti letům vězení. Prokuratura žádala téměř 23 let za znásilnění, což ale soud neuznal. Podle něj se neprokázalo fyzické násilí ani vyhrožování. Verdikt není pravomocný, všechny strany se proti němu odvolaly.

Kauza vyvolala také širokou diskusi v médiích i veřejný spor mezi ministrem vnitra a asociací soudců. Ta vyzvala ministra k demisi proto, že se negativně vyjádřil o jednom z pamplonských soudců. Podle soudců tento člen vlády zasahuje do nezávislosti justice. Ministr už předtím také oznámil, že nechá přezkoumat právní úpravu týkající se znásilnění a podobných trestných činů.