Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká evakuace v Indonésii: Vulkán Merapi se probudil k životu

Sopka Merapi
Sopka Merapi
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Indonéská sopka Merapi se opět probudila a začala chrlit páru a mračna popelu, která vystoupala až do výšky pět a půl kilometru. Úřady dnes podle agentury AP z preventivních důvodů nařídily evakuaci obyvatel z okolí nebezpečného vulkánu, který v minulosti už zabíjel. Nicméně stav nejvyšší pohotovosti vyhlášen zatím nebyl.

Merapi, která stojí na hustě obydleném ostrově Jáva, je jednou z nejaktivnějších sopek v Indonésii. Série jejích erupcí v roce 2010 si vyžádala životy více než 350 lidí a kvůli chrleným proudům žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela muselo domovy z okolí opustit přes 300.000 obyvatel.

Indonéský úřad pro mimořádné události dnes vyzval obyvatele žijící v oblasti do pěti kilometrů od vulkánu, aby se ze svých domovů dočasně přesunuli do bezpečné vzdálenosti. Zároveň sdělil, že 120 turistů, kteří byli na cestě k vrcholu, je už v bezpečí.

V Yogyakartě, nejbližším městě od probuzené sopky, bylo uzavřeno letiště kvůli nebezpečí, jež pro leteckou dopravu představuje sopečný popel.

Témata:  sopka Merapi Indonésie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.