Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinovská éra skončí, ruský prezident nebude znovu kandidovat

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se nezabývá myšlenkou, že by hlava státu mohla vykonávat nejvyšší úřad tři období po sobě. Prohlásil to dnes v Moskvě kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Reagoval tak podle agentury TASS na návrh čečenského parlamentu.

"Není to otázka, která by byla v pracovním programu prezidenta," konstatoval mluvčí. Putin, který s přehledem vyhrál březnové prezidentské volby, byl nedávno počtvrté uveden do úřadu hlavy státu, mandát mu vyprší v roce 2024. Nejvyšší ústavní funkce Ruska - prezidenta či premiéra - vykonává nepřetržitě od roku 2000.

Podle dnešních informací ruského tisku jednali o změně ústavních pravidel poslanci čečenského parlamentu ve čtvrtek. Jednomyslně odhlasovali návrh, aby se federální parlament v Moskvě zabýval možností umožnit prezidentovi vykonávat nejvyšší úřad třikrát po sobě. Nynější znění ústavy omezuje výkon prezidentské funkce dvěma mandáty následujícími po sobě.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, oddaný Putinův stoupenec, nedávno prohlásil, že Rusko nemůže vést nikdo jiný. Putin by podle něj měl vládnout bez ohledu na množství mandátů.

Témata:  Vladimír Putin Rusko politici zákony volby v Rusku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy