Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádná změna, v Katalánsku by dál volili separatisty

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Pokud by se nyní konaly volby v Katalánsku, udrželi by si většinu v regionálním parlamentu této autonomní oblasti Španělska separatisté. Získali by přitom minimálně stejný počet mandátů, jaký mají dosud. Vyplývá to z dubnového průzkumu, o němž dnes informoval španělský deník El País.

Podle téhož průzkumu je 48 procent obyvatel Katalánska pro nezávislou republiku, proti odtržení od Španělska se vyslovilo necelých 44 procent dotazovaných, zbytek neví, nebo odmítl odpovědět.

Podle barcelonského střediska pro výzkum veřejného mínění by blok separatistických stran obsadil ve 135členném katalánském parlamentuopět nejméně 70 křesel, kterými disponuje nyní, nebo by získal až o pět mandátů více.

Volby by znovu vyhrála strana Cuidadanos, která by ale oproti posledním volbám z loňského prosince dvě až tři mandáty ztratila. Nyní má tato strana, která je pro setrvání Katalánska ve španělské monarchii, 36 křesel.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že ztrátu dvou až čtyř mandátů by utrpěla koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) expremiéra regionu Carlese Puigdemonta. Největší nárůst zaznamenali radikální separatisté ze strany CUP, kteří by posílili ze čtyř na 11 mandátů.

Na otázku, zda si přejí nezávislý katalánský stát, odpovědělo v průzkumu kladně 48 procent dotázaných, což je skoro o osm procentních bodů více než letos v lednu a zhruba stejně jako loni v říjnu, kdy se konalo v Katalánsku referendum o nezávislosti. Hlasování ale Madrid neuznává, protože je podle něj protiústavní.

Kvůli referendu a kvůli následné rezoluci o nezávislosti, kterou koncem října schválil katalánský parlament, ovládaný už tehdy separatisty, převzal Madrid se souhlasem horní komory španělského parlamentu přímou správu nad tímto regionem. Sesadil tamní vládu, kterou španělská prokuratura obvinila ze vzpoury, a vyhlásil předčasné volby. Ty opět vyhráli separatisté, ale dosud se jim nepodařilo schválit nového premiéra regionu. Pokud tak neučiní do 22. května, budou se konat nové volby.

Témata:  Španělsko Katalánsko průzkumy volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy