reklama

Fina Varjorantu, který byl od října 2013 zároveň zástupcem generálního ředitele MAAE Jukiji Amana, s okamžitou platností dočasně nahradí šéf týmu inspektorů íránských jaderných zařízení Massimo Aparo. "Pan Tero Varjoranta rezignoval s účinností od 11. května 2018," oznámil mluvčí MAAE.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od dohody s Íránem tento týden vyvolalo pochybnosti o tom, zda Teherán bude dodržovat ujednání, které mělo omezit jeho jaderné aktivity výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. MAAE přitom po Trumpově úterním oznámení znovu potvrdila, že Írán dosud závazky vyplývající z dohody plnil. Nynější šéf Bílého domu nicméně dohodu, uzavřenou v roce 2015, tedy ještě za vlády jeho předchůdce Baracka Obamy, opakovaně kritizoval jako neúčinnou.

Írán se v dokumentu zavázal k vyřazení části centrifug využívaných k obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.