Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká nabídka KLDR: Zbavte se jaderných zbraní, dostanete hospodářskou pomoc

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Washington - Spojené státy jsou připraveny pomoci severokorejské ekonomice, pokud se KLDR urychleně zbaví jaderných zbraní. Prohlásil to dnes americký ministr zahraničí Mike Pompeo na společné tiskové konferenci se svou jihokorejskou kolegyní Kang Kjong-whaovou.

Šéf americké diplomacie prohlásil, že pokud Severní Korea učiní "odvážné" kroky k "urychlenému jadernému odzbrojení", Spojené státy budou společně s Jižní Koreou usilovat o prosperitu KLDR. Pompeo zdůraznil, že odstranění jaderných zbraní KLDR bude vyžadovat rozsáhlé ověřování.

Oba ministři dnes zdůraznili svůj požadavek "úplného, ověřitelného a nezvratného" odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Americký prezident Donald Trump se má 12. června v Singapuru sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Pompeo dnes potvrdil, že podmínky pro úspěšný summit vytvořilo propuštění tří Američanů vězněných Severní Koreou. Trojice se tento týden vrátila do vlasti spolu s Pompeem, který jednal v Pchjongjangu s Kim Čong-unem o nadcházející vrcholné schůzce.

Pompeo dnes vyjádřil přesvědčení, že Severní Korea a Spojené státy mají stejnou představu o hlavních cílech summitu. "Mám za to, že existuje naprostá shoda ohledně toho, co jsou hlavní cíle," prohlásil Pompeo.

Jihokorejská ministryně zahraničí zdůraznila, že před historickou schůzkou bude nutná těsná součinnost se Spojenými státy. Řekla také, že sankce vůči KLDR nemohou být zrušeny před červnovou vrcholnou schůzkou. "Máme velmi jasno v tom, že sankce zůstanou v platnosti, dokud neuvidíme viditelné a významné korky Severní Koreje směrem k denuklearizaci," prohlásila ministryně.

Témata:  USA Severní Korea jaderné zbraně ekonomika diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy