Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un pod tlakem: Japonsko, Jižní Korea a USA nechtějí tolerovat jaderný vývoj KLDR

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Tokio - Japonsko, Jižní Korea a USA nehodlají nadále tolerovat jaderný a raketový program KLDR a bude vyvíjet vyšší tlak na režim diktátora Kim Čong-una.

Dnes to po konzultacích s americkými a jihokorejskými kolegy prohlásil japonský zmocněnec pro šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR Kimihiro Išikane. "Shodli jsme se, že zvýšíme tlak na Severní Koreu, aby tyto problematické body řešila," dodal. Zmíněné rozhovory byly pozastaveny poté, co KLDR v roce 2009 z jednání jednostranně odstoupila.

Išikane se svými kolegy jednal krátce poté, co se v úterý Pchjongjang neúspěšně pokusil odpálit balistickou střelu. Spekuluje se, že odpálenou raketou byla střela středního doletu Musudan.

Napětí mezi KLDR a dalšími zeměmi vzrostlo nejen kvůli častějším raketovým testům, ale především kvůli lednové jaderné zkoušce, po které svět zpřísnil sankce vůči severokorejskému režimu.

Kritiku Pchjongjangu vyslovila také Čína, která je přitom považována za klíčového spojence KLDR. Severní Korea se ale zřejmě snaží vztahy s Pekingem urovnat, do Číny totiž podle AP k úternímu jednáním vyslala svého zmocněnce.

Témata:  Severní Korea Japonsko Jižní Korea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy