Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historický moment je tu: Velvyslanectví USA bude od pondělí v Jeruzalémě

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V pondělí, na něž podle gregoriánského kalendáře připadne 70. výročí vzniku Izraele, přesunou Spojené státy své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Krok, o kterém v prosinci rozhodl prezident Donald Trump, ocenila izraelská vláda, ale pobouřil Palestince, podle nichž tak nemůže být Washington již považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů.

Trump vycházel z amerického zákona z roku 1995, podle něhož si každý svrchovaný stát může určit, kde bude jeho hlavní město. A Izrael za své hlavní město označil Jeruzalém - tam sídlí jeho prezident, parlament, nejvyšší soud a většina ministerstev. Americký zákon z roku 1995 kromě jiného konstatuje, že USA "svá velvyslanectví umísťují do metropolí všech zemí s výjimkou demokratického přítele a strategického spojence, Státu Izrael".

Izrael východní část Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967 a anektoval. Tuto anexi mezinárodní společenství neuznává. Izrael poté v červenci 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za "věčné a nedělitelné hlavní město" státu. V arabských čtvrtích na východě města buduje židovská sídliště.

Jeden z článků zákona z roku 1995 dává americkému prezidentovi možnost šestiměsíčního odkladu na přesun velvyslanectví z Tel Avivu, kde má svá zastupitelství většina zemí, protože o konečném statusu Jeruzaléma se má rozhodnout v mírových rozhovorech. Dosavadní američtí prezidenti tento odklad vždy využili, současný prezident Donald Trump loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Hořká pilulka pro pravicově zaměřené Izraelce

Izrael je mu za jeho postoj vděčný a doufá, že USA budou následovat další státy. Sami Izraelci vědí, že to bude mít své důsledky, ale jsou na ně prý připraveni. Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že "za otevření velvyslanectví bude třeba zaplatit, ale že ta cena za to stojí".

Slavnostní otevření se koná den před palestinskou připomínkou nakby, tedy katastrofy, za niž Palestinci označují vznik Izraele. Armáda počítá s vystupňování protestů u hranice palestinského Pásma Gazy, kde Palestinci pořádají protesty od konce března. Panují obavy, že tentokrát se násilí přesune i do Jeruzaléma a na Západní břeh Jordánu. Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár prohlásil, že tentokrát budou protesty na hranici "rozhodující" a vedení Hamásu je "připraveno zemřít spolu s desítkami tisíc" Palestinců.

List The Jerusalem Post napsal, že Washington současně hodlá požádat izraelskou vládu o stažení ze čtyř čtvrtí ve východním Jeruzalémě. Takový požadavek bude podle izraelského tisku hořkou pilulkou pro pravicově zaměřené Izraelce, avšak zároveň znamením, že Trump a jeho poradci to myslí s hledáním řešení izraelsko-palestinského konfliktu vážně.

Pro velvyslanectví byl vyčleněn prostor ve stávajícím objektu amerického konzulátu. V ulicích jsou nové ukazatele k velvyslanectví USA v hebrejštině, arabštině a angličtině. Před budovou byly vysázeny červené a bílé květiny do pruhů americké vlajky s modrými květy v horním rohu. Na budovy a městské autobusy bylo umístěno 150 billboardů s hesly oslavujícími Trumpa. Twitterový účet telavivského velvyslanectví @USEmbassyTA nahradila nová adresa @usembassyjlm.

Viceprezident Mike Pence při návštěvě Izraele řekl, že USA do konce příštího roku připraví otevření nového objektu velvyslanectví, což znamená urychlení původních záměrů, které počítaly s několikaletým budováním nového objektu.

V první fázi se z Tel Avivu do Jeruzaléma přesune podle amerických zdrojů jenom velvyslanec a jeho nejbližší spolupracovníci. Současní zaměstnanci konzulátu budou povýšeni na personál velvyslanectví. Mají se přistavět nové budovy, jež pojmou rozšířený personál.

Témata:  Jeruzalém Velvyslanectví USA Izrael diplomacie židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy