Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké volby provázela velmi nízká účast

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - V Iráku v 17:00 SELČ skončily první parlamentní volby od porážky Islámského státu (IS) na iráckém území. Volební účast byla v hlasování bez jasného favorita podle předběžných odhadů navzdory očekáváním slabá, nebyly ale zaznamenány větší problémy. Výsledky se podle agentury AFP dají očekávat nejdříve v úterý.

Za mírného favorita voleb je považován současný premiér Hajdar Abádí, kterého podle průzkumů podporují nejen šíité, ale i řada sunnitů. Na nového předsedu vlády čeká především úkol zahájit ekonomickou obnovu zničené země a zvládnout nejnovější napětí mezi Washingtonem a Teheránem, dvěma důležitými partnery Iráku.

Více než 8950 volebních místností se mělo otevřít v 7:00 místního času (6:00 SELČ). Podle médií a pozorovatelů se ale volební místnosti otevřely se zpožděním. Na více místech docházelo k výpadkům nově zavedeného elektronického hlasovacího systému.

Odhad vysoké volební účasti jako důsledek poklesu teroristických útoků v uplynulých měsících, se kterým počítala nezávislá agentura, jež volby monitorovala, se zřejmě nepotvrdí.

V některých částech země se volební účast do 12:00 místního času pohybovala jen mezi 20 a 30 procenty, informují tamní média. V několika volebních lokálech v Bagdádu činila podle pozorovatele německé nadace Friedrich-Ebert Stiftung do raných odpoledních hodin pouze deset procent, uvedla agentura DPA. Ve druhém největším městě země Basře pak byla podle tamních úřadů v půli odpoledne na 19 procentech.

K urnám bylo přizváno na 24 milionů oprávněných voličů, kteří měli rozhodnout o obsazení 329 křesel jednokomorového iráckého parlamentu. Před čtyřmi lety jich přišlo volit 62 procent.

Témata:  Irák Hajdar Abádí volby demokracie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy