Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé z IS dostali v Íránu tresty smrti

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán - Osm lidí spojovaných s teroristickou organizací Islámský stát (IS) bylo dnes v Íránu odsouzeno k smrti za loňský útok v parlamentu a v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního, který si vyžádal 18 mrtvých a přes 50 zraněných. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou státní televizi. Odsouzení se mohou odvolat k nejvyššímu soudu. Při loňském atentátu zahynulo i pět útočníků.

Někteří z odsouzených útočníkům pomáhali. V souvislosti s atentáty je obviněno ještě dalších 18 osob, informovala státní média. Írán uvedl, že pět ozbrojenců, kteří byli při útocích zabiti, bojovalo předtím v Sýrii a Iráku.

Atentátníci loni 7. června zaútočili v Teheránu na vysoce symbolická místa. Nejprve pronikli převlečení za ženy do budovy parlamentu, kde zahájili palbu a jeden z nich se zde odpálil. Asi půldruhé hodiny po vniknutí do parlamentu zaútočilo několik ozbrojenců v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního, kde se nachází hrob vůdce islámské revoluce z roku 1979.

Byl to první smrtící útok sunnitské extremistické organizace IS v šíitském Íránu, napsala agentura Reuters.

Témata:  Islámský stát Írán trest smrti terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy