Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský ministr zahraničí získal ruské záruky o zachování dohody, vypovězené USA

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Íránu se dostalo od Ruska ujištění, že závazky plynoucí z dohody o íránském jaderném programu budou dál platit, přestože USA od této dohody odstoupily. Uvedl to dnes íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

"Rusko a Írán dobře spolupracují a v této spolupráci budeme pokračovat," citovala Zarífa agentura TASS. "Rusko prohlásilo, že se vždy bude zasazovat za tuto dohodu," dodal ministr.

Zaríf dnes v Moskvě pokračuje v diplomatické ofenzivě ve snaze dojednat novou podobu dohody o íránském jaderném programu bez Spojených států. Teherán tak zareagoval na úterní oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA od dohody z roku 2015 odstupují. Předchozí Zarífovou zastávkou byl Peking, následovat bude Brusel.

"Konečným cílem všech jednání je obdržet ujištění, že zájmy íránského lidu, záruky (plynoucí z dohody) budou uhájeny," prohlásil Zaríf na začátku schůzky s Lavrovem.

Dohodu kromě USA a Íránu podepsalo dalších pět zemí. Lavrov již dříve uvedl, že Rusko ji nadále dodržovat bude. Ruský prezident Vladimir Putin při čtvrtečním telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem označil Trumpovo rozhodnutí za chybné. Na nutnosti zachování dohody se Putin v pátek rovněž telefonicky shodl i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Pokud zbývajících pět zemí, tedy Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie, od dohody neodstoupí, Írán ji bude navzdory snaze Spojených států dál dodržovat," řekl v neděli íránský prezident Hasan Rúhání.

O udržení dohody stojí kromě Ruska i Čína a evropští smluvní partneři - Německo, Francie a Británie.

Podle Trumpa je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně.

Témata:  Muhammad Džavad Zaríf Sergej Lavrov Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy