reklama

Schůzka Zarífa s Mogheriniovou představovala přípravu na dnešní rozsáhlejší večerní rokování za účasti ministrů zahraničí Francie, Británie a Německa. Zástupci Evropy se pokoušejí přesvědčit Teherán, aby principy dohody o omezení íránského jaderného programu označované zkratkou JCPOA respektoval i po kroku Washingtonu z minulého týdne. Americký prezident Donald Trump oznámil, že USA od úmluvy odstoupí a na Írán uvalí tvrdé hospodářské sankce.

"Schůzka s paní Mogheriniovou byla dobrá a konstruktivní... Jsme na správně cestě," řekl dnes novinářům v Bruselu Zaríf s tím, že s trojicí evropských zemí se bude jednat i v příštích dvou týdnech. Podle agentury Tasnim íránský ministr zahraničí vyjádřil přesvědčení, že rozhovory směřují k ochraně zájmů zbývajících signatářů JCPOA, zejména Íránu.

Dohodu v roce 2015 podepsali také Rusko a Čína, jejichž metropole Zaríf navštívil v uplynulých dnech. Obě země rovněž stojí o respektování JCPOA. Na jejím základě signatářské země odvolaly ekonomické sankce vůči Íránu výměnou za to, že islámská republika výrazně zpomalila svůj jaderný program.