Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protestuje se i na Západním břehu Jordánu, Izraelci zasáhli

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Ramalláh - Několik set Palestinců se dnes střetlo na Západním břehu Jordánu s izraelskými vojáky, kteří zasahovali proti protestům vyhlášeným na den, který si Palestinci každoročně připomínají jako národní katastrofu. V Betlémě k protestu přišlo asi 200 lidí a zhruba sto jich bylo v Ramalláhu.

Palestinci si vždy 15. května připomínají nakbu, katastrofu, za kterou označují vznik Izraele, založeného před 70 lety. Tehdy své domovy opustily tisíce jejich předků a celé rodiny dodnes žijí jako uprchlíci v provizorních podmínkách.

V Ramalláhu se připomnělo 70. výročí odchodu Palestinců do diaspory sedmdesátisekundovým houkáním sirén. Veškerý provoz a činnost se na tuto dobu zastavily, i když na některých místech sirény fungovaly špatně a nebylo je téměř slyšet.

Demonstranti v Ramalláhu a v Betlémě vytvořili hustý kouř pálením pneumatik. Házeli na vojáky kameny a Izraelci zasahovali slzným plynem.

Dnešní protest se koná v rámci generální stávky, kterou vyhlásil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Palestinci uspořádali v pondělí zásadní protiizraelský protest u hranice Pásma Gazy a Izraele. Izraelští vojáci při něm zabili téměř 60 účastníků.

Palestinská agentura Wafa oznámila, že Abbás byl dnes hospitalizován v Ramalláhu a podrobí se operaci ucha. Propuštěn má být ještě dnes. Zdravotní stav třiaosmdesátiletého politika a silného kuřáka je v posledních měsících předmětem spekulací. Rozvinuly se po jeho únorové hospitalizaci v USA. Abbás byl zvolen do čela samosprávy v roce 2005 na čtyři roky, ale protože se na palestinských územích nekonají volby, zůstává ve funkci.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda demonstrace Jeruzalém

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.