reklama

Na místo ohlášených demonstrací přišla s Lajlou její rodina včetně matky a babičky. Ta v nemocnici vypověděla, že dítě bylo v jednom ze stanů, postavených u hranice pro účastníky protestů, jež začaly koncem března. Stan byl několik set metrů od hranice.

"Byli jsme ve stanovém městečku východně od Gazy, když Izraelci začali střílet slzný plyn. Když jsme přišli domů, dítě přestalo plakat a já jsem si myslela, že usnulo. Vzala jsem ji do nemocnice a lékař mi tam řekl, že je dítě mrtvé," sdělila babička.

Lékař z Gazy řekl agentuře AP, že Lajla trpěla zdravotním problémem a že nevěří, že její smrt způsobil slzný plyn.

Rodina sdělila, že se dítě objevilo v oblasti protestů nedopatřením. Ochránci lidských práv ze skupiny Al-Mízán hodlají okolnosti smrti dítěte prověřit. S tělem mrtvého dítěte se nechali vyfotografovat hořekující matka, další příbuzné i mužští členové rodiny. Matka při dnešním pohřbu volala: "Nechte ji u mne, je na smrt moc malá."

Arabsky hovořící mluvčí izraelské armády řekl, že Izrael získal několik svědectví, která zpochybňují vysvětlení smrti holčičky, jak je podává rodina.

Podle radikálního hnutí Hamás, který vládne pásmu od roku 2007, v pondělí přišlo o život 60 lidí a osm z nich byly děti. Střelnou zbraní bylo zraněno 1360 Palestinců, z nichž 130 je ve vážném stavu.

Izraelská armáda tvrdí, že 24 z obětí jsou členové Hamásu a další radikální skupiny Islámský džihád.