Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová vyzvala Turecko k dodržování lidských práv

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v Londýně uvedla, že Británie je "skutečným přítelem" Turecka. Erdogana ale podle agentury AP zároveň vyzvala k dodržování lidských práv a demokratických principů. Proti Erdoganově návštěvě dnes v britské metropoli protestovaly desítky členů skupin na ochranu lidských práv a kurdských aktivistů.

Erdogan hovořil s Mayovou na závěr své třídenní návštěvy Británie, která zahrnovala i audienci u královny Alžběty II. v Buckinghamském paláci.

Mayovou její kritici v souvislosti s Erdoganovou návštěvou obviňovali, že zavírá oči nad potíráním opozice a svobody tisku v Turecku, neboť chce s Ankarou vyjednat po brexitu výhodnou obchodní dohodu.

V Turecku bylo od pokusu části armády o puč předloni v létě propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50.000 lidí skončilo za mřížemi. Ve vězení je nyní v Turecku podle novinářské asociace i na 150 žurnalistů, řada z nich je obviněna z podpory teroristické skupiny. Tou mají úřady na mysli hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara viní ze zosnování puče. Gülen žije v USA a Turecko zatím marně usiluje o jeho vydání.

Turecko čekají v červnu parlamentní a prezidentské volby, Erdogan je jejich favoritem.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy