Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina Rusů má strach, že by ze syrského konfliktu mohla vzniknout světová válka, obavy přiznal i Západ

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Více než polovina Rusů, konkrétně 57 procent, se obává, aby konflikt v Sýrii nepřerostl ve třetí světovou válka. Vyplývá to z průzkumu nezávislého střediska Levada, o jehož výsledcích dnes informovala ruská média.

Podle průzkumu 16 procent dotázaných má "silné obavy", aby syrský konflikt nepřerostl v konflikt globální, dalších 41 procent účastníků připustilo "jisté obavy" v tomto směru. Naopak 38 procent nemělo žádné zvláštní či vůbec žádné obavy z vypuknutí třetí světové války.

Obdobný průzkum podniklo stejné středisko na podzim 2016 a tehdy obavy z globalizace syrského konfliktu vyjádřilo 48 procent Rusů.

Sociologové vysvětlují růst obav ze světové války jako důsledek vyostření konfliktu v Sýrii v podobě, v jaké je zobrazován v médiích. "Kromě toho je tu obecně rostoucí nestabilita a nepředvídatelnost mezinárodních vztahů," uvedl Stěpan Gončarov z Levady.

Obavy z vypuknutí globálního konfliktu kvůli Sýrii zaznívají i na Západě, podotkla ruská redakce BBC na svém webu a připomněla lednový průzkum společnosti YouGov mezi obyvateli devíti západních zemí. Obavy, že svět se blíží k nové světové válce, vyjádřilo tehdy 64 procent dotázaných Američanů či 61 procent Britů.

BBC také podotkla, že podle průzkumů Rusové podporují ruské tažení v Sýrii v mnohem menší míře, než v případě konfliktu na východě Ukrajiny. Kupříkladu loni v září, dva roky po začátku tažení, bylo pro ukončení operace skoro polovička dotázaných. Jen 30 procent se vyslovilo pro pokračování.

Konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Rusko se v něm vojensky angažuje od podzimu 2015, kdy ruská letadla začala bombardovat odpůrce režimu Bašára Asada, ruského spojence v Damašku, kritizovaného Západem. Situace se prudce vyostřila po údajném nasazení chemických zbraní, na což USA, Británie a Francie zareagovaly raketovými útoky na objekty spjaté s výrobou chemických zbraní. Ke konfrontaci mezi velmocemi nedošlo, ruská odpověď se omezila na tvrdé odsouzení "agrese proti suverénnímu státu".

Témata:  Rusko Sýrie průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy