reklama

"Izrael čelí dvojímu útoku - teroristickému z Gazy a pokryteckému od UNHRC. Kritici chtějí zabránit Izraeli, aby chránil své hranice. Ale nebudou v tom úspěšní," prohlásil Lieberman. Dodal, že Izrael musí přimět USA, aby UNHRC opustily.

Izrael v Radě OSN pro lidská práva není, její členy volí Valné shromáždění OSN vždy na tři roky a USA v ní mají být do roku 2019. Už loni ale americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová několikrát prohlásila, že Spojené státy jsou připraveny tento orgán opustit.

Izrael Radu OSN pro lidská práva kritizuje dlouhodobě. Od svého vzniku v roce 2006 totiž přijala vůči Izraeli přes sedm desítek rezolucí odsuzujících ho za porušování lidských práv.

Liebermanovo vyjádření přišlo jen den před mimořádným zasedáním UNHRC, které se má zabývat pondělními události na hranicích Pásma Gazy s Izraelem. Při nich izraelská armáda zastřelila šest desítek Palestinců během protestů organizovaných radikálním hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy od roku 2007. Na 2700 Palestinců bylo při protestech zraněno.

Izraelská armáda zasahovala s použitím ostrých nábojů proti Palestincům, z nichž někteří házeli kameny a zapalovali pneumatiky. Podle Izraele ohrožovali jeho území. Pondělními událostmi vyvrcholily šestitýdenní demonstrace na hranicích Pásma Gazy s Izraelem. Intenzivnější byly vždy v pátek a celkem při nich izraelští vojáci zastřelili k dnešku na 110 lidí.

Palestinské protesty se konaly u příležitosti 70. výročí státu Izrael a měly vyvrcholit 15. května takzvaným pochodem návratu. Po vzniku Izraele 14. května 1948 totiž z jeho území uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců. Vrchol protestů ale nastal v pondělí, kdy Spojené státy přemístily svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, čímž ho uznaly za hlavní město Izraele. Palestinci ale chtějí Jeruzalém, či jeho část, za hlavní město svého budoucího státu. Krok USA kritizovala řada zemí, podle nichž by se měl status Jeruzaléma dohodnout v rámci jednání o řešení dlouholetého izraelsko-palestinského konfliktu.

Zatímco v Jeruzalémě se konal slavnostní ceremoniál za účasti 22 zemí, včetně ČR, na hranicích Pásma Gazy zasahovala proti asi 40.000 Palestincům izraelská armáda, včetně odstřelovačů. Za nepřiměřené použití síly vůči protestujícím kritizovala Izrael řada zemí i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva, který vyzval k nezávislému vyšetření událostí.