Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánové stahují vojáky z Iráku, obrana proti IS prý již není nutná

Irák, centrum Bagdádu
Irák, centrum Bagdádu
Foto: dia.mil

Kodaň - Dánsko dnes oznámilo, že se rozhodlo stáhnout příslušníky svých speciálních jednotek z Iráku. Jejich přítomnost na iráckém území není podle Kodaně nadále nutná, protože většina iráckých oblastí, které byly dříve pod kontrolou teroristické organizace Islámský stát (IS), již byla osvobozena. Stahování zhruba 60 členů dánských speciálních sil bude probíhat postupně do konce podzimu, uvedlo podle agentury Reuters dánské ministerstvo obrany.

V Iráku zůstane asi 180 dánských vojáků, kteří působí v rámci mezinárodní koalice na letecké základně Ajn al-Asad v provincii Anbár a přispívají k radarovému monitorování nepřátelských aktivit a k výcviku iráckých sil.

Dánské speciální jednotky byly do Dánska vyslány v srpnu 2016. "Členové dánských speciálních sil v Iráku se vydají na cestu domů po dobře splněné misi proti extremistům z Islámského státu," uvedli podle dánské tiskové agentury Ritzau ve společném prohlášení dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen a ministr obrany Claus Hjort Frederiksen.

Šéf dánské diplomacie Samuelsen nicméně zdůraznil, že boj s Islámským státem neskončil. Dánsko bude nadále přítomno v Iráku a bude přispívat k tomu, aby irácké bezpečnostní síly dokázaly samy udržovat bezpečnost v zemi.

Témata:  Dánsko Irák armáda Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy