Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude po KLDR na řadě Kanada? Profesor varuje před jestřábem z Bílého domu

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

NÁZOR - Severokorejský režim tento týden rozdmýchal plameny napětí, a to nikoliv podél demilitarizované zóny, která dělí KLDR od jejího jižního souseda, konstatuje profesor David Rothkopf v komentáři pro server CNN. Expert na mezinárodní vztahy z Johns Hopkins Univerzity poukazuje, že Kim Čong-un se namísto toho zaměřil na dělící linii, kterou by chtěl narýsovat v konkrétní budově na opačném konci světa, která se náhodou nachází na 38 rovnoběžce, stejně jako hranice mezi dvěma korejskými státy, tedy v Bílém domě.

Absurdní komedie dle Severokorejců

Tato linie, jak Kim podle odborníka doufá, by rozdělila amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Úterní oznámení Pchjongjangu, že Kim se nezúčastní schůzky s Trumpem, pokud je jejím cílem přimět KLDR, aby se jednostranně vzdala jaderných zbraní, bylo pro americkou administrativu šokem, soudí Rothkopf. Nepochybuje, že šlo rovněž o ránu Trumpovi, který se již veřejně pasoval na kandidáta Nobelovy ceny míru, pokud během setkání plánovaného na 12. červen do Singapuru dosáhne průlomu.

Trump ovšem nebyl jediným adresátem severokorejské zprávy, míní profesor. Domnívá se, že volba slov v prohlášení KLDR cílila na extrémního jestřába Boltona. "Neskrýváme, že k němu cítíme odpor," cituje Rothkopf stanovisko vysoce postaveného severokorejského diplomata Kim Kjo-gwana. Připomíná, že Bolton je znám svou enormní skepsí vůči ochotě Pchjongjangu vyjednávat a nedávno doporučoval preventivní vojenský úder, který by zastavil severokorejský jaderný program, přičemž podobný přístup prosazuje i vůči Íránu.   

"Ve skutečnost, s ohledem na historii jeho postojů a chuť rachotit zbraněmi a naparovat se, by mě nikterak nešokovalo, kdyby (Bolton) zvažoval takový úder proti Kanadě, pokud rozhovory v rámci NAFTA nepůjdou podle plánu," píše v nadsázce expert. Ve stejné nadsázce dodává, že klidně spát zřejmě nemůže ani ten, kdo nezařadil Boltona se seznam hostů na chystanou svatbu britského prince Harryho.

Severokorejci, kteří příliš nemají smysl pro humor, zdůrazňují, že by šlo o "absurdní komedii", pokud by Trump přikládal Boltonovým názorům větší pozornost, pokračuje profesor. Poukazuje, že Pchjongjang obzvláště znepokojuje, když Bolton dává za příklad denuklearizace Libyi, jelikož je známo, co potkalo Muammara Kaddáfího, který nedlouho poté, co se vzdal zbraní hromadného ničení, skončil zlynčovaný a ubodaný k smrti pouličním davem.   

Kimův režim ve svém prohlášení ostatně jasně odmítá myšlenku, že by se vzdal svých jaderných zbraní dříve, než obdrží ze strany USA nějaké kompenzace, konstatuje Rothkopf. Soudí tedy, že ačkoliv Bílý dům je v šoku, prohlášení nezaskočilo zkušené odborníky na Koreu, kteří věděli, že cesta k dohodě bude spletitá, a proto chovali hlubokou skepsi ohledně záměru Pchjongjangu vzdát se dobrovolně svých jaderných zbraní.

Jaderné zbraně? Korunovační klenot

"Zkušení pozorovatelé také vědí, že severokorejští vyjednavači jsou tvrdí, opatrní a notoricky nespolehliví," uvádí profesor. Domnívá se, že KLDR zkrátka podnikla preventivní úder na Boltona a další americké stoupence tvrdé linie, který v sobě nesl implicitní vzkaz Trumpovi, aby raději z koridoru západního křídla Bílého domu, které odděluje prezidentskou Oválnou pracovnu od té Boltonovy, učinil území nikoho, pokud chce skutečně dosáhnout úspěchu a zabránit právním problémům, které mohou dohodu doprovázet.

Jestliže Trump ukáže větší flexibilitu, pak se jeho vytoužený summit ještě může uskutečnit, míní expert. Zároveň dodává, že pokud dá americký prezident najevo, jak moc o dohodu stojí, pak ho budou Severokorejci tlačit ke stále větším kompromisům, což byl téměř jistě jejich plán - zjistit, co mohou získat za relativně mírné, pozvolné ústupky, aniž by se vzdali svého "korunního klenotu" v podobě jaderných zbraní.

Situace může Boltona přimět k ještě větší zuřivosti, než jakou obvykle vykazuje, a problémem pro Trumpa a jeho okolí bude absence dobrého záložního plánu, obává se Rothkopf. Domnívá se, že přes veškeré řeči o "ohni a hněvu" to zřejmě nebyla Trumpova tvrdost, ale spíše jeho slabost a touha po dohodě, stejně jako posílené severokorejské sebevědomí na základně pokroku ve vývoji jaderných zbraní, co dovedlo Kima k jednacímu stolu, a proto není pravděpodobné, že se KLDR těchto zbraní v dohledné době vzdá.        

V kombinaci se známou Trumpovou tendencí ignorovat své poradce, dává podle odborníka úterní severokorejský tah perfektní smysl a měl by být vnímán jako skutečný začátek jednání o severokorejském jaderném arzenálu.

Témata:  Severní Korea USA Donald Trump Kanada

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy