Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína nabízí Trumpovi balíček ke zlepšení obchodní bilance.Je celní válka odvrácena?

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington/Peking - Čína nabízí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi balík opatření, který má snížit deficit amerického obchodu s Čínou až o 200 miliard USD (4,3 bilionu Kč) ročně. Mezi tato opatření patří obchodní ústupky a vyšší nákupy amerického zboží. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na americké úředníky obeznámené s návrhem. Zástupci USA a Číny nyní jednají ve Washingtonu o vzájemném obchodu a snaží se vyřešit hrozbu zavedení cel mezi oběma zeměmi.

Podle jednoho ze zdrojů přináší nabídky Číny velkou výhodou pro amerického výrobce letadel Boeing. Ten je největším amerických vývozcem a v současnosti se klienti z Číny na prodeji jeho komerčních letadel podílejí zhruba čtvrtinou.

Další zdroj dodal, že balík může zahrnovat také zrušení některých cel na obchod s americkými zemědělskými produkty v objemu zhruba čtyři miliardy USD ročně. Patří mezi ně ovoce, ořechy, vepřové, víno a čirok. Dnes Čína oznámila, že zruší vyšetřování antidumpingového dovozu čiroku z USA.

Nabídka Číny na snížení obchodního schodku do značné míry odpovídá požadavku předloženému čínským úředníkům zástupci Trumpovy vlády před dvěma týdny v Pekingu. Nicméně snížení schodku obchodu USA s Čínou o 200 miliard USD na udržitelném základně by vyžadovalo masivní změnu ve složení obchodu mezi oběma zeměmi, upozornila agentura Reuters. Deficit obchodu USA se zbožím loni činil 375 miliard USD. Největšími vývozními položkami USA do Číny byly loni letadla a sója. Hodnota vývozu letadel z USA do Číny činila 16 miliard USD a sóji 12 miliard USD.

Někteří pozorovatelé jsou však skeptičtí k tomu, že lze rychle dosáhnout snížení schodku obchodu o 200 miliard USD. Podle nich nabídka může zahrnovat již dříve oznámené závazky Číny, akorát v nové formě.

Zdroje neměly informace o požadavcích Číny výměnou za ústupky. List The New York Times napsal, že Čína požaduje, aby Trump zapomněl na své hrozby, že zavede cla na čínské zboží a omezí investice čínských firem v USA. Čína rovněž chce, aby USA zrušily zákaz prodeje určitých technologických produktů amerických společností do Číny.

Trump ve čtvrtek mimo jiné kritizoval Čínu, že je velmi rozmazlená v otázce obchodu se Spojenými státy. Dodal ale, že jeho cílem je dosažení dohody s Čínou. Naznačil také možnou změnu omezení, které paralyzovalo čínského výrobce telekomunikačního vybavení ZTE, která by mohla být součástí dohody o obchodu.

Témata:  Čína Donald Trump ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy