Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těžká palba na východě Ukrajiny, granát zabil celou rodinu

Separatisté na Donbasu údajně použili fosforovou munici.
Separatisté na Donbasu údajně použili fosforovou munici.
Foto: ukrinform.ua

Kyjev - Otec, matka a třináctiletý syn přišli o život při ostřelování východoukrajinské vsi Trojicke u Luhanska proruskými separatisty. Oznámila to dnes agentura Interfax-Ukrajina. Starosta Doněcka, bašty separatistů, naopak informoval, že ukrajinské ostřelování zranilo v noci na dnešek tři civilisty na okraji města Horlivka.

"Strašlivé hoře ve vsi Trojicke: ostřelovali domy místních obyvatel a zabili 13letého chlapce a jeho otce, těžce ranili matku," uvedl šéf místních úřadů Pavlo Žebrivskyj. Později dodal, že zraněná žena dnes ráno zemřela v nemocnici. "V noci začalo ostřelování a všichni se schovali ve sklepě, kde seděli dlouhé hodiny. Když si myslili, že nebezpečí pominulo, vyšli ven a v tom nečekaně přiletěl poslední granát," vylíčil okolnosti neštěstí, které ukrajinská policie vyšetřuje jako teroristický čin. Zabitému muži 39 let, jeho ženě 36, dodalo policejní komuniké.

Podle armádního velení přestřelky mezi vojáky a separatisty pokračovaly v uplynulých 24 hodinách po celé linii fronty v Donbasu, sedm vojáků bylo zraněno. Vojáci podle armádní rozvědky prý naopak zabili šest "okupantů" a jednoho zranili.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z válčení v Donbasu, Moskva to popírá. Konflikt v Donbasu si od jara 2014 vyžádal více než 10.000 obětí na životech.

Ruská média dnes informují, že ukrajinská střela v bojích o průmyslovou zónu města Avdijivka u Doněcka zabila velitele "mezinárodní brigády" Olega Mamijeva, který po boku separatistů bojoval jako dobrovolník. Pohřben má být ve vlasti, tedy v Severní Osetii, která je součástí Ruska, uvedl internetový list Gazeta.ru.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy