Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musk slibuje revoluci, pod Los Angeles vyroste hyperloop tunel

Los Angeles
Los Angeles
Foto: Pixabay

Los Angeles - Nulovou hlučnost na povrchu a jízdné za jeden dolar (méně než 22 Kč) slíbil americký podnikatel Elon Musk na veřejném vystoupení v Los Angeles ve snaze získat podporu veřejnosti pro svůj projekt vysokorychlostního přepravního systému hyperloop. Bude to podle něj "téměř jako autonomní, podzemní víceúrovňový systém", kterých mohou být tisíce.

"Je to jedno z řešení pro dopravu v Los Angeles. My si myslíme, že by mohlo fungovat a že stojí za to ho vyzkoušet," řekl Musk, kterého citoval server CNN.

Pro hloubení tunelů vyvinula Muskova společnost Boring vlastní razicí stroj, který pracuje desetkrát rychleji než současná zařízení. Tunel z Los Angeles do San Franciska zvládne podle ředitele firmy Steva Davise prorazit za několik týdnů. Prozatím firma žádá o povolení k ražbě tunelu v délce 4,3 kilometru, který chce vyhloubit v západní části města. Má to být první krok k vybudování téměř stokilometrové sítě tunelů pod Los Angeles.

Představitelé města jsou projektu nakloněni. Magistrát firmě Boring udělil výjimku z přezkumu stavu životního prostředí - procesu, který může trvat velmi dlouho. To se ale nelíbí dvěma občanským sdružením, která tento měsíc město zažalovala. Domnívají se, že nebyl dostatečně zvážen vliv na životní prostředí a že novátorský projekt je příliš riskantní. Kritické hlasy zaznívají také mezi odborníky, podle nichž Muskův projekt může způsobovat zácpy u vstupů a výstupů systému, což poněkud eliminuje jeho východy.

Musk obyvatelům Los Angeles slíbil jízdy v prvních zkušebních tunelech zdarma. "Bude to jako menší podivná Disney jízda v Los Angeles," řekl Musk nadšenému davu.

S konceptem hyperloop přišel Musk v roce 2013. Jde o vysokorychlostní transportní systém, který má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely rychlostí asi 240 kilometrů za hodinu. Cesta z Los Angeles do San Franciska by se tak zkrátila z šesti hodin na 30 minut.

Témata:  Los Angeles Elon Musk tunel doprava zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy