reklama

Osoby a firmy, které jsou předmětem sankcí, zřejmě působily ve prospěch syrského Studijního a výzkumného vědeckého střediska (SSRC). To Spojené státy a další země obvinily z pomoci na vývoji chemických zbraní pro vládu syrského prezidenta Bašára Asada.

Spojené státy v dubnu uvalily sankce na 271 pracovníků SSRC v reakci na chemický útok na město Chán Šajchún.

"Tři osoby a devět společností bylo vybráno kvůli jejich roli na výzkumu nebo nákupech materiálů pro toto středisko, jež se podílí na rozvoji chemického a raketového programu armády," uvedli francouzští ministři. SSRC zároveň označili za "hlavní syrskou laboratoř odpovědnou za produkci" chemických zbraní a balistických raket.

Z výnosů ministerstva financí vyplývá, že sankce směřují například proti společnosti Al Mahrous Group se sídlem v Damašku a její dvě pobočky v Egyptě a Dubaji, dále proti syrské firmě Sigmatec a libanonské Technolab. Postihy se týkají rovněž jedné obchodní společnosti z jihočínského města Kanton.

Ke svému majetku nebudou mít subjekty přístup šest měsíců, uvedla AFP. Francie už obdobně zakročila proti 25 syrským, ale i francouzským, libanonským a čínským společnostem nebo jejich významným činitelům v lednu tohoto roku. Šlo o distributory kovů, elektroniky a osvětlovacích systémů.