Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z havajské sopky proudí mohutné vlny lávy, vzduch otrávily jedovaté plyny

Řádění havajské sopky Kilauea
Řádění havajské sopky Kilauea
Foto: usgs.gov

Honolulu (USA) - Z kráteru havajské sopky Kilauea se rychle šíří láva a policisté nabádají obyvatele a turisty, aby se vyhnuli kritickým místům. Žhavé magma vytéká zatím do dříve vyklizených oblastí, ale záchranáři přesto upozornili obyvatele okolních osad na možnost povinné evakuace. Sopka je neklidná už třetí týden a vulkanologové se zdráhají předpovědět, kdy řádění živlu ustane.

Láva, roztavená hornina ze sopečných erupcí, se šíří z několika trhlin, které se postupně rozšiřují. Zároveň unikají do ovzduší jedovaté plyny a popel, který pokrývá okolní stromy a obydlí.

Erupce, které začaly ve čtvrtek, mohou podle expertů v příštích dnech pokračovat. "Nelze zjistit, zda nynější exploze jsou začátek nebo konec. Situace je nejistá," citovala agentura AP Toma Shea, vulkanologa z havajské univerzity.

Probuzená havajská sopka zatím nezpůsobila zranění či úmrtí lidí. Ohrožena prozatím není ani letecká doprava, život na největším havajském ostrově běží nerušeně dál, obchody jsou otevřené a turistický ruch neustal. Lidé žijící v okolí sopky ale v minulých dnech od záchranářů dostali plynové masky a připravují se na možné další erupce.

Témata:  Havajské ostrovy sopka Kilauea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy