Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média jsou v pozoru. Kdo je záhadný informátor v Trumpově štábu?

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americká média pátrají po totožnosti záhadného muže, jehož údajně před prezidentskými volbami v roce 2016 FBI nasadila jako informátora do volebního štábu pozdějšího vítěze Donalda Trumpa. Sám prezident v sobotu na twitteru zprávy o informátorovi označil za "skutečně velkou kauzu". Někteří kongresmani varovali, že odhalení jeho totožnosti může být trestným činem.

Zprávy o "špionovi" vyslaném FBI nebo ministerstvem spravedlnosti se nejprve objevily v méně známých konzervativních médiích, ale v pátek o skandálu informovaly listy The New York Times a The Washington Post. Oba potvrdily, že FBI skutečně v roce 2016 vyslala do Trumpova volebního štábu svého člověka, aby zjistil podrobnosti o údajných stycích volebního týmu s Ruskem. Totožnost informátora listy neznají, označily ho pouze za vysokoškolského učitele působícího v Británii.

Internetový investigativní magazín The Intercept ale v sobotu napsal, že informátorem je bývalý agent rozvědky CIA Stefan Halper, muž známý ze skandálů v éře prezidenta Ronalda Reagana a George Bushe mladšího. Na stránky tisku se Halper dostal poprvé v roce 1980, kdy byl údajně zapojen do špionážní operace namířené proti Reaganově prezidentskému protikandidátovi Jamesi Carterovi. Dnes působí čtyřiasedmdesátiletý Halper v Británii na univerzitě v Cambridge.

Magazín Halperovo jméno zveřejnil přesto, že před takovým krokem varoval člen senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner. "Každý, komu jsou svěřena největší tajemství našeho státu, by měl s touto informací zacházet s náležitou vážností," řekl Warner serveru Politico. Identifikace "špiona" FBI by podle něj mohla ohrozit vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

Halper podle The Intercept v roce 2016 udržoval kontakty s poradci Trumpova volebního týmu Carterem Pagem a Georgem Papadopoulosem. Měl prověřit zprávy, že Papadopoulos má informace o kompromitujících materiálech na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou, které má k dispozici Moskva.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.