Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sudetští Němci chtějí smíření s Čechy

Bernd Posselt
Bernd Posselt
Foto: Bild.de

Augsburg (Německo) - Sudetští Němci chtějí pokračovat v dosavadní cestě usmíření s Čechy, ujistil dnes jejich šéf Bernd Posselt. Na sjezdu sudetských Němců v bavorském Augsburgu také jasně odmítl nacionalistické tendence, které se dnes znovu objevují. Nacionalismus je podle něj jedním z nejhorších výmyslů lidstva.

Posselt pochválil cestu ke smíření, kterou se oběma stranám v posledních letech podařilo ujít. "Nechceme tuto cestu opustit a apelujeme na ostatní, aby tuto cestu neopouštěli," zdůraznil.

Je možné, že tím apeloval i na některé německé politiky. Jeden z nich - státní tajemník německého ministerstva vnitra Stephan Mayer (CSU) - totiž v sobotu na sjezdu sudetských Němců prohlásil, že takzvané Benešovy dekrety nepatří do dnešní Evropy. Po několika letech, kdy se o dekretech, na jejichž základě byli sudetští Němci v Československu po druhé světové válce zbaveni občanství i majetku, na sudetoněmeckých sjezdech vůbec nehovořilo, tak téma znovu otevřel.

Posselt, podle něhož je případné zrušení Benešových dekretů na Češích, dnes ve svém projevu také jasně odmítl nacionalismus. "Kolektivní forma egoismu je nacionalismus a nacionalismus je jedna z největších blbostí, které lidstvo vymyslelo," prohlásil.

I když letos po dvou letech na sudetoněmeckém sjezdu nejsou zástupci české vlády, ocenil Posselt přítomnost jiných českých politiků a také českého velvyslance v Německu Tomáše Podivínského.

Témata:  Bernd Posselt sudetští Němci Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy