reklama

"Pokud jde o naše nehmotné kulturní dědictví, naši hudbu, naši identitu, naše zvyky, naše jídlo a mnoho dalšího... usilujeme o to, aby byly uznány za nehmotné světové kulturní dědictví," říká Posselt, podle něhož je společná sudetoněmecko-česká kultura jedinečná a bohatá.

O žádosti chce jednat s německou, českou i bavorskou vládou. "Chci o tom s německou vládou, teď, když konečně nějakou máme, mluvit v příštích týdnech," plánuje. Konkrétně očekává schůzky na kancléřství, ministerstvech kultury a vnitra a také se zástupci demokratických parlamentních stran. Až bude stabilní vláda v Česku, chce s politiky diskutovat i tam.

"Vycházím z toho, že se nám to podaří rozjet ještě letos," říká Posselt s tím, že žádost Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) by měla odejít nejpozději příští rok.

Na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva figurují stovky tradic z celého světa. Českou republiku na něm zastupuje třeba slovácký tanec verbuňk, masopustní průvody s maskami na Hlinecku nebo loutkářství.