reklama

"Pokud bude žádost podpořena, vydám souhlasné rozhodnutí," řekl Ziobro s tím, že s respektem vyčká na verdikt nejvyššího soudu.

Soud v polském Krakově dospěl loni v říjnu k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by režiséra. Prokuratura se proti tomuto rozhodnutí neodvolala, takže rozsudek nabyl v listopadu právní moci. Ziobro chce ale rozhodnutí u nejvyššího soudu přezkoumat.

Obhájce Polanského upozornil, že nejvyšší soud nebude rozhodovat o Polanského vině, anebo nevině, ale o tom, zda je vydání přípustné, anebo nikoliv. Připomněl, že Polanski se svého času v USA k vině přiznal a odpykal si trest, za což prokuratura na oplátku stáhla obvinění. To potvrdil v odůvodnění svého rozhodnutí i soud v Krakově.

Polanski v březnu 1977 fotografoval nezletilou dívku, s čímž její matka souhlasila. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy.

Režisér při procesu trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.