Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havajská sopka chrlí "fontány" lávy, obyvatelé a turisté nemají kudy utéct

sopka Kilauea
sopka Kilauea
Foto: wsj.com

Honolulu - Láva z havajského vulkánu Kilauea během dneška podle očekávání zablokovala dálnici, která je hlavní únikovou trasou pro obyvatele pobřežních oblastí největšího havajského ostrova. Informovala o tom média. Živel, který Havajany sužuje už třetí týden, podle záchranářů začal bezprostředně ohrožovat životy obyvatel. Vymrštěný kus žhavého magmatu v sobotu vážně zranil muže, který pohyb lávy sledoval.

Týmy záchranářů vzhledem k hrozícímu zablokování dálnice pokračují ve snaze zprovoznit náhradní komunikaci, kterou zavalil vývěr magmatu v roce 2014. Mohutné buldozery odstraňují vrstvy ztvrdlé horniny v délce téměř dvou kilometrů.

Obyvatele ostrova a turisty, pro které je erupce Kilauey atrakcí, policie varovala před rychlým postupem valící se roztavené horniny, z níž mohou "vystřelovat" až několikametrové žhavé kusy. Jeden z nich těžce zranil muže, který z balkonu svého bytu živel pozoroval. Na několika místech láva vytvořila "fontány" vysoké až šest metrů.

V sobotu bylo z okolí sopky nuceně vystěhováno kolem 2000 lidí, tisíce jich navíc opustily svá obydlí dobrovolně. Havajská národní garda se podle Reuters připravuje na další evakuace. Podle agentury AP postupující láva už pohltila více než 40 budov.

Úřady preventivně varovaly piloty před nebezpečným sopečným popelem vyvrženým z vulkánu. Nicméně zároveň informovaly zejména turisty, že letecká doprava přerušena není.

Havajská civilní obrana upozornila na to, že horký popel poletující vzduchem může lidi ohrožovat přímo. Může totiž způsobit poškození plic, očí nebo i kůže.

Proudy magmatu podle vulkanologů putují i pod zemí a mohou proniknout na povrch i v místech vzdálených od kráteru sopky. Ten se v posledních hodinách znovu dvakrát probudil a vychrlil sloup dýmu a popela do výše tří kilometrů.

Témata:  sopka Kilauea Havajské ostrovy sopky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy