Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko v problémech: Španělská vláda prozatím zhatila ustavení katalánské vlády

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská vláda zabránila ustavení katalánské vlády, což znamená, že v Katalánsku stále platí přímá správa, kterou Madrid převzal loni v říjnu kvůli snahám vedení tohoto autonomního regionu o nezávislost. Přímá správa má skončit s ustavením katalánské vlády vzešlé z prosincových regionálních voleb. Vládu jmenoval regionální premiér Quim Torra v sobotu, ale oficiálně bude jmenování platné až po publikování seznamu ministrů v katalánském úředním věstníku. Mělo se tak stát dnes.

Úřad španělského premiéra Mariana Rajoye ale poslal o víkendu do Barcelony dopis, v němž katalánského premiéra Torru varoval před publikováním seznamu regionálních ministrů v úředním věstníku. Podle Madridu by publikování stejně nemělo žádnou "platnost ani účinek", protože jmenovací dekret musí v době přímé správy schválit španělská vláda, uvádí se v dopise z úřadu španělského premiéra.

S tím ale nesouhlasí několik desítek katalánských právníků a advokátů, kteří o víkendu vydali protestní manifest. V dokumentu, z něhož citoval katalánský deník El Nacional, se uvádí, že španělská vláda svým blokováním katalánské vlády porušuje ústavu a katalánské zákony. "Pokud chtějí zachovat přímou správu, musí nejdřív vyzvat premiéra k nápravě a poté svolat Senát," tvrdí právníci s odkazem na článek ústavy o přímé správě. Podle nich je jmenování pouze na katalánském premiérovi a až ten publikuje seznam ministrů v úředním věstníku, pak může Madrid dělat další kroky.

Madridu se na nové katalánské vládě nelíbí, že mezi 13 ministry nové katalánské vlády jsou čtyři trestně stíhaní muži. Jde o čtyři členy bývalé katalánské vlády, kterou Madrid loni sesadil. Jordi Turrul, Josep Rull, Toni Comín a Lluís Puig jsou stejně jako několik dalších katalánských politiků obviněni ze vzpoury, za což jim hrozí až 25 let vězení. Turull a Rull jsou ve vazbě, Comín a Puig v Bruselu, kde minulý týden soud zamítl jejich vydání do Španělska.

Uvězněné exministry a další katalánské politiky, kteří jsou kvůli separatismu ve vazbě, dnes za mřížemi navštíví nový katalánský premiér Quim Torra. Už před desátou dorazil do věznice Estremera nedaleko Madridu, kde je ve vazbě část politiků. Odpoledne pojede do věznice Alcalá-Meco, která je rovněž poblíž Madridu a kde jsou ve vazbě bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová a exministryně Dolors Bassaová. Poté navštíví ještě dva aktivisty Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, kteří jsou ve vazbě v Soto del Real.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy