reklama

Chorvatské ministerstvo vnitra varovalo, že přistěhovalci se mohou chystat na cestu novou trasou přes balkánské státy – konkrétně přes Řecko do Albánie, pak do Černé Hory, Bosny a do Chorvatska.

Ministerstvo proto vyzvalo Evropskou unii, aby poskytla pomoc při posílení společné vnější hranice, aby se zabránilo možné humanitární krizi, píše Il Giornale. Záhřeb už podle deníku vyzval policejní oddělení, aby zintenzivnily kontroly na „vnější hranici" EU, aby zabránily nové krizi.

„Pokud zde najdou slabé místo, budeme mít problém," uvedl anonymní zdroj ministerstva vnitra. Tím „zde“ myslel chorvatsko-bosenskou hranici. Podle tohoto zdorje migranti tyto „slabiny“ cíleně hledají. A pokud na nějaké narazí, mohou jich využít tisíce dalších běženců.

Podle údajů slovinské policie se mezi Řeckem a Albánií nachází asi 60 000, kteří hledají bezpečnou cestu, jak vstoupit do Evropské unie. V prvních čtyřech měsících roku 2018 došlo k výraznému nárůstu migrantů, kteří se pokoušeli překročit chorvatskou hranici se Slovinskem. V tomto období se ji pokusilo překročit 1 266 migrantů, což představuje nárůst o 280 procent oproti loňskému roku.

Dimitris Mavrides, starosta města Orestiada ležícího podél řecko-turecké pozemní hranice, varoval: „Naše přijímací zařízení jsou ochromená a situace se může každou chvíli vymknout kontrole. Přicházejí jich mnohem víc, než je ve skutečnosti zaregistrováno.“

Dalším velkým faktorem, který by mohl vyvolat novou migrační krizi, je nedávný návrh řecké vlády umožnit migrantům, kteří se nacházejí na ostrovech v Egejském moři, volně odcestovat na pevninu. Návrh přišel poté, co nevládní organizace a další skupiny kritizovaly vládu v souvislosti s přeplněnými zařízeními na ostrovech.