Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinky jsou v Británii nuceny k prostituci, říkají tamní poslanci

Prostituce
Prostituce
Foto: Pixabay

Londýn - Evropanky jsou v Británii ve velkých počtech nuceny k prostituci v nevěstincích provozovaných skupinami organizovaného zločinu v hotelech či krátkodobě pronajatých objektech. Dnes o tom ve své zprávě informovala britská parlamentní skupina, která se věnuje otázkám prostituce a světového obchodu se sexem. Fenomén narychlo vytvářených nevěstinců je podle ní v Anglii a Walesu velmi rozšířený.

Členové parlamentu zjistili, že v Británii je nejméně 212 aktivních policejních operací zabývajících se případy moderního otroctví s prvky sexuálního vykořisťování. Podle deníku The Guardian tvoří kolem 85 procent obětí prostitučních gangů cizinky. Například jen v hrabství Leicestershire policisté v letech 2016 a 2017 navštívili 156 nevěstinců, kde pracovalo 421 žen, přičemž 86 procent z nich byly Rumunky.

"Sexuální vykořisťování žen v improvizovaných nevěstincích skupinami organizovaného zločinu se napříč Anglií a Walesem děje v obrovském měřítku," uvedl labouristický poslanec Gavin Shuker. Například v oblasti Manchesteru a okolí identifikovali policisté v uplynulých třech letech 324 adres potenciálních nevěstinců.

Skupina sdružující zástupce všech parlamentních stran a obou komor konstatuje, že vládní strategie na potlačení prostitučních sítí selhává. Británii označila za "destinaci s nízkým rizikem pro pašeráky". Ti nutí zranitelné ženy, zejména z východní Evropy, k sexu s klienty v jakýchsi krátkodobých veřejných domech zřízených v hotelech či nemovitostech pronajatých na krátký časový úsek. Služby svých obětí nabízejí kriminální skupiny na komerčních webech, které podle Shukera "přímo profitují ze zneužívání druhých" a vydělávají na celé operaci značné částky.

Za nepřímé účastníky praxe dočasných nevěstinců označuje nová zpráva také pronajímatele nemovitostí a internetové služby na vyhledávání ubytování. Zločinci prý využívají "slabého zabezpečení". Platforma Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé pronájmy obytných prostor, letos oznámila, že v důsledku obav ze zneužívání její služby v Británii a Spojených státech plánuje investice do nových technologií.

Přesný rozsah online prostituce v Británii není jasný, uvedla agentura Reuters. Podle britské policie se ale každý měsíc na internetu objeví 8500 reklam na sexuální služby. Parlamentní skupina proto vyzývá vládu k důraznému postupu proti příslušným webovým stránkám po vzoru Spojených států.

Prostituce je nyní v Británii povolená, avšak nabízení sexu na veřejných prostranstvích, pasáctví či provozování nevěstinců zákony zakazují. Jako nástroj pro potlačení poptávky po sexu, která je motorem obchodu s bílým masem, navrhují zákonodárci kriminalizaci placení za sex a poukazují na efekt tohoto opatření ve Švédsku. To přikročilo ke zmíněnému kroku na konci minulého století a podle posledních dostupných čísel tam počet mužů, kteří platí za sex, klesl na minimum za posledních 20 let a také na nejnižší úroveň v Evropě.

Témata:  Londýn Velká Británie Parlament Velké Británie prostituce nevěstinec

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy