Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce mít vše pod kontrolou: Vláda si vyžádala podrobný plán oslav 28. října.

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Vládní zmocněnec pro přípravy oslav 100. výročí vzniku Československa Zdeněk Novák dnes dostal za úkol předložit podrobný rozpis akcí, které připadnou na 28. října. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Součástí oslav bude například zahájení společné česko-slovenské výstavy nebo otevření rekonstruované budovy Národního muzea, připomněl Babiš. Akce k výročí založení společného státu Čechů a Slováků se konají průběžně celý rok. V sobotu se Babiš společně se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim zúčastní oslav v Brně.

"Stěžejní akce budou 28. října, požádal jsem zmocněnce o minutovník. Od rána až do večera v Praze budou oslavy," řekl Babiš. Dodal, že programu by se měli zúčastnit i zahraniční hosté, konkrétní jména ale nezmínil. Uvedl, že v plánu je otevření výstavy připomínající historii společného státu, která je nyní v Bratislavě.

V sobotu se Babiš s Pellegrinim sejdou v Brně na zahájení festivalu Re:publika s podtitulem Buďme zase spolu! Organizátoři si vytkli za cíl představit to nejlepší z uplynulého století. Na brněnském Výstavišti bude k vidění architektura, design i mimořádné knihy, zájemci si prohlédnou Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Návštěvníky čekají desítky koncertů zástupců české i slovenské hudební scény.

Babiš před dvěma týdny prohlásil, že rozpočet oslav ve výši 430 milionů schválila minulá vláda bez toho, že by dohledem nad nimi někoho pověřila. Některé akce jsou podle Babiše nadhodnocené. Kritizoval například akce v zahraničí, protože oslavy by podle něj měly patřit zvlášť občanům Česka. Úkolem pověřence Nováka podle něj bude financování oslav koordinovat, případně vybrat události, které není třeba financovat.

Mnoho akcí je v rámci oslav naplánovaných jak v hlavním městě, tak v regionech. Chystají se například výstavy, piety, festivaly i vojenská přehlídka. Celoroční cyklus oslav připravují v Plzni, v Berouně pak chtějí pojmenovat most po prvním československém prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi a například Hořice plánují dostavět Masarykovu věž samostatnosti.

Sto let od vzniku samostatného státu bude letošním nejvýznamnějším výročím, ale země si připomíná třeba i mnichovskou dohodu, únor 1948, rok 1968 a rozdělení Československa. Rozpočet určený na oslavy let 1918, 1968 a 1993 schválila v květnu loňského roku vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Ministerstvo kultury dosud řízené ministrem v demisi Iljou Šmídem (za ANO) by podle vznikající koaliční dohody ANO se sociálními demokraty mělo připadnout ČSSD.

Témata:  vláda Česká republika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy