reklama

Proti manipulaci se ohradilo také americké velvyslanectví, které zpochybnění existence muslimských svatostánků na Chrámové hoře rezolutně odmítlo a upozornilo, že Friedman o záludnosti na fotografii neměl nejmenší ponětí. Podle ambasády je nyní "hluboce zklamán".

Chrámová hora je nejcitlivějším místem v Jeruzalémě. V minulosti na ní stával židovský chrám, teď jsou tam dvě významné mešity - Al-Aksá a Skalní dóm. V předchozích letech vypukla kvůli zvažované možnosti, že by se v lokalitě mohli modlit i Židé, vlna násilí, která si vyžádala desítky mrtvých zejména mezi Palestinci.

Kontroverzní snímek darovala Friedmanovi židovská organizace Ahija, která se věnuje dětem s poruchami pozornosti a potížemi pojmout tradiční školní výuku. Organizace se již za svůj danajský dar omluvila velvyslanci i ambasádě a vinu za fotomontáž svalila na jednoho svého zaměstnance. Ten prý tak učinil z osobní iniciativy, aniž by se s kýmkoli poradil.

Izraelsko-palestinské a potažmo americko-palestinské vztahy jsou v současnosti na bodu mrazu poté, co USA tento měsíc přesunuly sídlo své ambasády z Tel Avivu do Jeruzalém. V den slavnostní ceremonie postříleli izraelští vojáci šest desítek Palestinců na hranici Pásma Gazy. Demonstranti povzbuzení radikálním hnutím Hamás, které vládě v Gaze tvrdou rukou, se pokoušeli prorazit hraniční plot.