Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expremiér Makedonie jde do vězení. Zneužil úřad, stojí v rozsudku

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Bývalý makedonský premiér Nikola Gruevski byl dnes soudem ve Skopji potrestán dvouletým vězením za zneužití úřadu k ovlivnění nákupu luxusního obrněného auta ministerstvem vnitra. Spoluobžalovaný bývalý poradce ministerstva Djoko Poposki byl v kauze odsouzen k šesti a půl roku odnětí svobody. Podle portálu 24.mk rozsudek není pravomocný a advokát Gruevského už dal najevo, že se obhajoba odvolá.

Expremiér byl podle zpravodajského webu shledán vinným ze spáchání uvedeného činu s přitěžující okolností, že tak učinil s přímým úmyslem v době kdy vykonával úřad předsedy vlády. Navíc pohnutkou byla "osobní touha hrazená z rozpočtových prostředků".

Gruevskému, který se dnešního vynesení verdiktu nezúčastnil, hrozí trestní stíhání i v dalších kauzách. Před rokem prokuratura začala vyšetřovat podezření Gruevského z korupce.

Údajně nelegálně financoval vládní stranu VMRO-DPMNE, jejímž byl předsedou, špinavými penězi a ovlivnil výběrové řízení na firmu pro stavbu dálnic.

Témata:  Makedonie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy