Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie eboly děsí stále víc: Všechny sousední státy Konga se mobilizují

Příprava testovací vakcíny proti ebole
Příprava testovací vakcíny proti ebole
Foto: Reprofoto ČT

Kinshasa - Devět zemí sousedících s Kongem se mobilizuje s cílem zabránit rozšíření epidemie eboly v Kongu. V Ženevě to dnes řekl zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO), která státům v regionu pomáhá. Kinshasa hlásí 28 případů potvrzení nákazy a dalších více než 20 podezření. Kvůli krvácivé horečce pokračuje v očkování. Tři z léčených osob dočasně uprchly z karantény.

Regionální ředitel WHO pro Afriku Matshidiso Moeti podle agentury AP prohlásil, že všech devět sousedů Konga zahájilo své pohotovostní postupy. Kongo hraničí se Středoafrickou republikou, Konžskou republikou, Angolou, Burundi, Rwandou, Ugandou, Jižním Súdánem, Tanzanií a Zambií.

Moeti dodal, že pozornost se zaměřuje hlavně na Středoafrickou republiku a Konžskou republiku. Tyto dvě země leží blízko ohniska nákazy na severozápadě Konga. V Konžské republice WHO spolupracuje s místními činiteli i na uzavření trhu u hraniční řeky Kongo.

Tři pacienti nakažení ebolou unikli z karantény v konžském městě Mbandaka, napsala s odvoláním na Lékaře bez hranic agentura Reuters. Dva později nalezli mrtvé, třetí je zpět pod dohledem zdravotníků.

Epidemii už je připisováno 27 obětí. WHO 18. května zvýšila úroveň rizika pro veřejné zdraví v Kongu na velmi vysoké. Nákaza pronikla i do regionální metropole Mbandaka. Od 16. května dodává WHO do Konga tisíce experimentálních vakcín.

Na ebolu zatím neexistuje spolehlivý plně schválený lék, nemoc i proto patří mezi nejobávanější na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent.

Současný výskyt eboly v Kongu je již devátým propuknutím nákazy v této středoafrické zemi od roku 1976. Kinshasa na nový výskyt nemoci upozornila WHO 8. května.

Témata:  ebola Kongo WHO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy