reklama

"V těchto těžkých časech se musí společnost a politika propojit, a ne se polarizovat. Politici nejsou nepřátelé. Proto jsem věnoval každému ze svých soupeřů peníze na kampaň," napsal dnes Ince na svém twitteru. "Doufám, že moji drazí volební soupeři peníze dobře vynaloží. Modlím se za jejich zdraví," řekl Ince novinářům. Na otázku, zda očekává od ostatních soupeřů také nějaký dar, odpověděl: "Bylo by to hezké."

Ince nicméně zároveň kritizoval svého hlavního protikandidáta, prezidenta Erdogana, za nákladnou kampaň, na niž hlava státu vynakládá peníze ze státního rozpočtu. "Pan Erdogan nepotřebuje peníze. Má přece k dispozici všechno, letadla, auta...," řekl Ince s tím, že Erdoganovi daroval peníze proto, aby je rozdělil spravedlivě.

Kandidát Lidové republikánské strany (CHP) Ince, který je poslancem od roku 2002, patří už léta k hlasitým oponentům vládní strany AKP a Erdogana, jehož kritizuje za uzurpování moci, potírání svobody slova a potlačování demokracie v zemi.

Podobné gesto politické soudržnosti udělal Ince už začátkem měsíce, kdy se setkal se všemi svými soupeři v nadcházejícím prezidentském klání. Zašel i do vězení, kde je ve vazbě od konce roku 2016 Selahattin Demirtaş. Tento bývalý lídr opoziční prokurdsky orientované Lidové demokratické strany (HDP) čelí obvinění z terorismu kvůli údajným vazbám na militantní Stranu kurdských pracujících (PKK), což Demirtaş odmítá.

Ústřední volební komise povolila Demirtaşovi ucházet se o prezidentský úřad z vězení, jeho žádost o propuštění na svobodu kvůli kampani ale tento týden soud zamítl. Strana HDP verdikt soudu kritizovala s tím, že její kandidát tak nemá rovné podmínky pro volby.

O úřad prezidenta osmdesátimilionového Turecka se uchází také předseda levicové Vlastenecké strany Dogu Perinçek, šéf proislámské Strany štěstí Temel Karamollaoglu a jako jediná žena předsedkyně nové Strany dobra Meral Akşenerová, která od je rovněž kritičkou prezidenta Erdogana.