reklama

Julija Skripalová, která se v Británii nachází na utajovaném místě, ve středu poprvé po útoku veřejně promluvila. Agentuře Reuters řekla, že léčba byla bolestivá a deprimující. Teď chce pečovat o svého otce, následně by se ráda vrátila do Ruska. Pomoc ruského velvyslanectví odmítla.

Rusko v upřímnost jejích slov nevěří. Podle ruské ambasády mluvila pod nátlakem a četla předem připravený, původně anglický text. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v rozhovoru pro ruskou televizi NTV řekl, že Rusko "si nemůže být jisto, v jakém stavu se Julija nachází".

Prohlášení Skripalové je třeba prověřit, řekl mluvčí. "Je velká otázka, nakolik důvěryhodné mohou být kýmsi zprostředkované informace, tím spíš, že se šíří na pozadí gigantické, dosud nevídané britské provokace," prohlásil Peskov.

Šestašedesátiletý Skripal, odsouzený v Rusku za špionáž pro Británii, byl spolu s třiatřicetiletou dcerou otráven v jihoanglickém Salisbury. Podle britských vyšetřovatelů všechno nasvědčuje tomu, že za útokem je Moskva. Rusko ale jakýkoli podíl na otravě kategoricky popírá.