Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští komici vypekli Johnsona, chtěli informace o novičoku i Putinovi

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Moskva/Londýn - Dvojici ruských komiků, která má podle britského listu The Guardian patrně vazby na ruské bezpečnostní složky, se podařilo uskutečnit telefonát se šéfem britské diplomacie Borisem Johnsonem. Jeden z nich podle listu předstíral, že je nový arménský premiér Nikol Pašinjan, a žádal si rady ohledně ruského prezidenta Vladimira Putina nebo informace o kauze otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Britské ministerstvo zahraničí podle listu potvrdilo, že na nahrávce z minulého týdne je skutečně Johnson. Uvedlo ale, že ministr si hned uvědomil, že se stal terčem vtipu, a rozhovor ukončil. Podle The Guardian ale trval rozhovor 18 minut.

Ministr na záznamu mimo jiné říká, že Londýn bude nadále pokračovat v tlaku na některé oligarchy z Putinova okolí, což se ukázalo jako nejefektivnější způsob vypořádání se s ruskou hrozbou.

Dvojice Rusů Alexej Stoljarov a Vladimir Kuzněcov, známí na sociálních sítích pod pseudonymy Vovan a Lexus, si už dokázali vystřelit z řady světových politiků, včetně amerického senátora Johna McCaina nebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Jejich obětí se stal také zpěvák Elton John.

Stoljarov a Kuzněcov podle The Guardian vždy popírali, že by měli vazby na ruské tajné služby. Podle deníku ale opaku nasvědčuje mimo jiné načasování jejich akcí a také to, že se jim daří vysoce postaveným politikům dovolat - naznačuje to, že mají přístup k nejmodernějším technologiím, uvádí deník.

Témata:  Rusko Velká Británie Vladimír Putin Boris Johnson politická satira

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy